RuzgarEnerjisi

RuzETemEgt-Sayfa
 
DÜZENLEYENLER
RuzgEgtDuzen
EĞİTMENLER
Yrd.Doç.Dr. Ferhat BİNGÖL, İYTE Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi
Dr. Ö.Emre ORHAN, BORUSAN EnBW Enerji Yatırımları ve Üretim A.Ş. Rüzgar veGüneş Mühendislik Müdürü
KONU BAŞLIKLARI

  • Dünyada, Avrupa’da, Türkiye’de Rüzgar Enerjisi
  • Rüzgar Enerjisi Alt Başlıkları
  • Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri
  • Rüzgar Meterolojisine Giriş
  • Rüzgar Ölçüm Sistemleri
  • Rüzgar Verisi ve Data Analizi
  • Arazi Rüzgar Akış Modelleme Yöntemleri
  • Rüzgar Enerjisi Aerodinamiği
  • CFD ve Rüzgar Enerjileri
  • Rüzgar Model Girdileri ve Genel Kullanılabilecek Araçlar
  • Örnek Proje Çalışması
  • Rüzgar Türbin Teknolojisi ve Üreticiler
  • Rüzgar Projeleri İdari Süreçler
  • Rüzgar Enerji Projeleri Aşamaları

EĞİTMENLERİMİZİN ÖZGEÇMİŞLERİ
Yrd.Doç.Dr. Ferhat BİNGÖL, 2002 yılından bu yana rüzgar enerjileri üzerine akademik hayatını sürdürmektedir. Lisans eğitimi İTÜ Uçak Mühendisliği olan Bingöl, 2002 yılında Danimarka Teknik Üniversitesi Rüzgar Enerjileri Bölümünde, Rüzgar Enerjileri Yüksek Lisans Programına devam etmiş ve “Adaptation of Wind Lidars into Wind Energy Use” başlıklı teziyle tamamlamış. 2005 yılında ise Doktora Bursu olarak yine aynı bölümde doktorasını “Wind Lidar and Complex Terrain” başlıklı çalışmasıyla tamamlamıştır. Öğrencilik süresi boyunca da Danimarka’nın Devlet Araştırma Kurumu olan Risø’da yarı zamanlı araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Doktora sonrası, DTU ve Risø’nun birleşmesiyle Post.Doc görevine aynı bölümde devam etmiş ve 2010- 2014 yılları arasında yine aynı bölümde, WAsP geliştirme takımında Bilim Adamı olarak çalışmıştır. 8 tanesi SCI olmak üzere 50’yi aşkın makale ve konferans yayını vardır.
TÜBİTAK ve Marie Curie destekli “Co-funded Brain Circulation Programme” çerçevesinde aldığı tam zamanlı araştırmacı bursuyla 2014 senesi içindeİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ‘de “Adaptation of Uniform Wind Atlases: Case Study of Turkey” adlı projesini yürütmek için Türkiye’ye geri dönüş yapmıştır. Aynı zamanda Yard.Doç. pozisyonu da alarak İYTE öğretim üyesi kadrosuna da katılan Bingöl İYTE’de dersler vermekte, tez çalışmalarına danışmanlık yapmakta ve 3 adet AB projesinde(1) daha İYTE adına proje yöneticisi olarak üniversitesini temsil etmektedir.
Uzmanlık alt başlıkları önem sırasına göre, rüzgar enerjileri meteorolojisi, türbin konumlandırma, rüzgar kaynağı modelleme, lidar cihazları ve rüzgar enerjileriyle bağlantılı GIS konularıdır. Bingöl, daha önceki görevinde 2008-2014 yılları arasında WAsP ve WAsP Engineering kurslarında eğitmen ve WAsP sertifikasyon sınavlarında da hakem olarak görev yapmıştır. Kendisi ayrıca Türkiye’de WAsP sertifikasına sahip tek rüzgar enerjileri uzmanıdır. Toplamda 900MW offshore ve 450MW’ı aşkın on-shore konumlandırma tecrübesi vardır.
Bingöl’ün çalışmaları ve yayınlarının tam listesi için http://web.iyte.edu.tr/~ferhatbingol/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Dr. Ö. Emre ORHAN, Borusan EnBW Enerji Şirketi’nde 2012 Ağustos’tan bu yana Rüzgar ve Güneş Mühendislik Müdürü olarak görev yapmaktadır. Lisans ve yüksek lisans derecelerini ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden sırasıyla 2004 ve 2007 yıllarında almıştır. Daha sonra 2014 yılında ODTÜ Havacılık Mühendisliği’nde doktorasını almıştır. Yaklaşık 10 senedir enerji sektöründe çeşitli görevlerde bulunmuş ve farklı enerji dalları hakkında tecrübe kazanmıştır.
Enerji sektörüne ilk olarak 2007 yılında Fransız Alstom firmasında “Teknik Teklif Mühendisi” olarak başlamış ve Alstom firmasının o dönemde ilgilendiği tüm hidroelektrik proje tekliflerinin hazırlanmasında aktif olarak görev almıştır. Alstom’dan sonra kısa bir süre Gama Enerji’de 2 adet rüzgar projesinin geliştirme aşamasında görev almış ve Gama Enerji’den askerlik görevi nedeniyle ayrılmış ve askerlik görevi sonrası İstanbul’a yerleşmiştir.
İstanbul’da enerji alanında danışmanlık veren butik bir mühendislik firmasında çalıştıktan sonra, 2010 yılı sonu itibari ile Alman enerji danışmanlık firması Fichtner’de çalışmaya başlamıştır.
Fichtner’de yaklaşık 2 yıl boyunca Türkiye’nin her bölgesinde geliştirilen projelere danışmanlık yapmış, toplam 1000 MW’ın üstünde projenin geliştirilmesi sürecine dahil olmuştur. Bunun yanında, yine Fichtner bünyesinde, İngiltere, İspanya, İtalya ve Romanya’da geliştirilen 1000 MW üzerinde projeye destek vermiştir.

Son 4 sene içinde Borusan EnbW Enerji ile yaklaşık 300 MW kapasiteli 7 rüzgar projesi tamamlamış ve 3000 MW lık bir proje geliştirme faaliyetinde bulunmuştur. Bunun yanında çeşitli üniversitelerde yenilenebilir enerji alanında dersler vermekte olup 2014 yılından beri “Enerji Teknolojileri ve Yönetimi” Yüksek Lisans programının eğitmenleri arasında yer almaktadır. Uzmanlık alanları arasında hidro, rüzgar ve güneş sistemleri ile ilgili konular yer almaktadır.

  • Eğitim Ücreti: 950 TL + KDV’dir. (Eğitim dökümanları, öğle yemekleri – ara ikramlar dahildir.)
    En az 4 (dört) kişilik aynı kurum/kuruluş/şirketten grup katılımı ile İYTE lisansüstü öğrencilerine % 30 indirimli olarak 665 TL + KDV’dir.
  • Eğitim sonunda katılım belgesi verilecektir.